Lehto ry - Tervetuloa

Karhun kansa rekisteröitiin uskonnolliseksi yhdyskunnaksi

Suomenuskoinen yhdyskunta Karhun kansa sai rekisteröityneen uskonnollisen yhdyskunnan aseman 17.12.2013. Karhun kansa on ensimmäinen pakanauskontoja edustava rekisteröity yhdyskunta Suomessa.

Uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröintiprosessi on pitkä. Lehto ry kertoi Seita-lehdessä vuoden 2010 syksyllä vireillä olleesta Karhun kansasta näin:

Karhun kansa on suomenuskoinen yhdyskunta. Katsomme osaltamme jatkavamme suomalaisheimojen uskonnollista perinnettä nykymaailmassa. Nimemme viittaa käsitykseen taivaallista alkuperää olevan karhun kantavanhemmuudesta ihmissuvulle. Karhun lisäksi uskonnollisiin symboleihimme lukeutuvat ukonkirves, tursaansydän ja hannunvaakuna.

Uskomuksemme ja tapamme ovat välittyneet lähinnä suullisena perimätietona, mutta paras kirjallinen lähde on kansanrunousarkisto Suomen Kansan Vanhat Runot. Myös uskontunnustuksemme perustuu SKVR:n alkuperäisiin kansanrunoihin. Koska nämä runot ovat pääasiassa karjalankielisiä, ne on käännetty suomeksi ja kieliasua on nykyaikaistettu, mutta runojen keskeinen sisältö on säilytetty ennallaan. Uskontunnustuksemme on kirjoitettu pyhällä kielellämme
kalevalakielellä, jossa uskomme olevan erityistä väkeä.

Uskontunnustuksessa yhdistyy kaksi runoa. Ensimmäinen tapahtuu ennen maailman olemassaoloa. Iro-neito tulee raskaaksi puolukasta ja synnyttää kolme luojajumalaa: Väinämöisen, Ilmarisen ja Joukahaisen. Toinen osa puolestaan kertoo, miten maailma saa alkunsa rikkoutuvasta sotkan munasta.

Katsomme maailman jakautuvan kolmeen kerrokseen: yliseen, keskiseen ja aliseen. Näistä alimmaisessa sijaitsee Tuonela, jonne kaikki elävät olennot päätyvät kuolemansa jälkeen teoistaan riippumatta. Tasot yhdistää niiden kaikkien läpi kulkeva maailmanpuu Suuri tammi.

Tunnustamme suomalaisen perinteen jumaluuksia, joita ovat aiemmin mainittujen lisäksi esimerkiksi Tapio, Lemminkäinen, Vellamo, Jumi, Louhi ja Päivätär. Monijumalaisena uskontokuntana emme katso tarpeelliseksi ottaa kantaa muiden uskontojen totuuteen. Emme käännytä. Jumalten lisäksi meille ovat tärkeitä väet, haltijat, omat esivanhempamme ja sukujemme vainajat. Perhekäsitykseemme kuuluvat myös perheen edesmenneet jäsenet.

Kaikkia edellä mainittuja kunnioitamme erityisesti antamalle heille lahjoja. Usein tämä tapahtuu pyhillä paikoilla, jotka ovat uskonharjoituksellemme keskeisiä. Näitä ovat esimerkiksi lehdot ja kuppikivet. Vietämme lukuisia suomalaisen perinteen tuntemia vuosijuhlia. Yhteisiä rituaaleja olemme ottaneet tavaksi järjestää näistä neljän aikaan. Juhlistamme yhdessä kekriä, talvennapaa, helaa ja karhujuhlaa.

Lehto ry onnittelee Karhun kansaa ja kaikkia suomenuskoisia!

 

Uutinen aiheesta Kotimaa24-sivulla

Artikkeleja aiheeseen liittyen

Mannun eukko ja luonnottaret
Muinaissuomalainen sielukäsitys
Uhrikivi omalla pihalla
Talvennapa
Suviyöt kutsuvat ulos

Linkkejä

Taivaannaula

 


Liity jäseneksi LehtoonAsatru Druidismi Feri Romuva Shamanismi Suomenusko Tengrismi Vira Venäläinen kansanusko Voodoo Wicca

 


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys Asatru Druidismi Feri Romuva Shamanismi Suomenusko Tengrismi Vira Venäläinen kansanusko Voodoo Wicca