Lehto ry - Tervetuloa

Toimintakertomus 2007

Lehdon vuosi 2007 jäi mieleen erityisesti lisääntyvien teematapaamisten vuotena. Teemamiittejä on pidetty kasvavissa määrin ainakin Turussa, Tampereella, Imatralla, Lappeenrannassa ja Helsingissä. Aiheina on ollut muun muassa:

- viikingit ja viikinkimarkkinoilla vierailu
- voimaeläimet
- lempikirjat
- shamanismin perusharjoitukset
- muinaissuomalaisuus
- arvot ja etiikka pakanauskonnoissa
- pakanatutkijan arki Britanniassa

Useissa miiteissä on ollut vieraileva luennoitsija tai asiantuntijavieras. Tapaamisia on järjestetty tuorein voimin, sillä uudet paikallisvastaavat saatiin Lahteen, Helsinkiin, Ouluun ja hetkeksi myös Imatralle. Tapaamisten lisäksi on järjestetty työpajoja sekä tempauksia, kuten Pakana pyllymäki Tampereella. Turussa järjestettiin myös Luonnonuskonnot-teemapäivä yhteistyössä Delfiini Kirjat –kaupan kanssa. Turun työpajojen aiheena on ollut suitsukkeiden ja yrttiuutteiden valmistus sekä pakanalliset ruoat ja leivonnaiset. Kaukaisimmat työpajojen osallistujat ovat tulleet Irlannista ja Tshekeistä asti. Iloisena yllätyksenä saimme Suomen suurimman suitsukekaupan sponsoroimaan aihetta käsitellyttä työpajaa.

Laura Husu on järjestänyt teemamiittejä ja työpajoja Helsingissä omissa nimissään ja niistä on tiedotettu aktiivisesti Lehdon kautta. Aiheina on ollut niin voodoonukkien valmistusta kuin alttareista keskustelua. Seita-lehdessä saimme myös lukea Arlenen kokemuksia Elävänä kirjana olemisesta Helsingin kirjamessuilla 25.-28.10.2007. Arlenen kirjan teema oli ”Noita ja Uuspakana”. Druidi Francis Joyn ohjatuista puukävelyistä on tiedotettu edelleen säännöllisesti Lehdon www-sivuilla. Jäsenlistalle on myös välitetty tietoa Nuorten Luontotalon sekä Four Windsin tapahtumista.

Vuoden päätapahtuma oli Marrasyön juhla, joka järjestettiin Tampereella tunnelmallisen järven rannalla. Puiseen mökkiin ja lumisen metsän ympäröimään kotaan saapui ihmisiä eri puolilta eteläistä Suomea. Illan aikana syötiin Kekri-herkkuja, muistettiin esi-isiä ja metsänväkeä, lausuttiin kilpaa runoja sekä rummuteltiin ahkerasti.

Yhteistyötä lehdessä, turuilla ja toreilla

Seita-lehteä julkaistiin entiseen tapaan neljä 40-sivuista lehteä. Kesän lehti oli voodoo-teemanumero. Lehden ilmestymisen jälkeen myös www-sivuille lisättiin voodoo-sukuisten uskontojen esittelyteksti. Muksu-Seita eli lasten teemasivut alkoivat ilmestyä lehden keskiaukeamana loppuvuodesta.

Lehden sivut ovat olleet runsaasti yhteistyökumppaneiden käytössä. Lehden sivuilla on annettu vuoden aikana tilaa Taivaannaulalle, Hare Krishnoille, Suomen Reclaiming yhdistykselle sekä Pakanaverkolle. Lehdessä on esitelty myös Shamaaniseuran toimintaa sekä kurkattu millaista työtä tehdään Draconia-kaupassa ja Tarotpuu-yrityksessä.

Turun Maakuntamuseon Sankari vai Konna –näyttely jatkoi kiertuetta Hämeenlinnaan ja Lehdon tiedotuksen lainaamat noitarumpu, riimusetti ja pentaakkeli olivat edelleen näytillä. Medioiden edustajille annettiin taustatietoa juttuja varten. Yksityisille ihmisille jaettiin tietoutta sekä luonnonuskonnoista että Lehdon toiminnasta. Taustatietoa tarjottiin esimerkiksi YLE:lle, museoille, Ilta-Sanomille, seurakunnille ja Delfiini Kirjat –kaupalle. Yksi mielenkiintoinen muisto vuoden varrelta oli Turun Yliopiston uskontotieteelliseen paneelikeskusteluun osallistuminen.

Tutkimuksia ja posteja ulkomaille

Vuoden lopulla tutkijat tuntuivat aktivoituvan pakanuuden suhteen pitkästä aikaa. Jos jonkinmoista tutkimusta ja kyselyä lähetettiin yhdistyksen jäsenille. Myös ulkomailta asti niin tutkijat kuin yksityiset ihmisetkin olivat kiinnostuneita suomalaisesta pakanuudesta. Kirjeenvaihtoa käytiin esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Tshekkeihin, Espanjaan ja Britanniaan.

Lehdolle tehtiin loppuvuodesta käyntikortit. Niitä on saatavilla tiedotuksen kautta kolmella eri ulkoasulla. Uudistettuja esitteitä ja paperille tulostettuja uskontojen esittelytekstejä on jaettu tapahtumissa, miiteissä sekä kirjakaupoissa. Tulevan juhlavuoden kunniaksi myös www-sivujen ulkoasua uusittiin. Irc-galleriassa on nykyään Lehto-yhteisö kaikille lehtolaisille ja lehtomielisille.

Loppuvuodesta aloitettiin käännöstyö, jonka tuloksena odotellaan laajennettua englanninkielistä osiota yhdistyksen www-sivuille. Myös kansainvälisiin pakanalehtiin pyritään kirjoittamaan juttuja lähiaikoina. Jäsenmäärä kohosi vuoden aikana 36:lla uudella jäsenellä.


Liity jäseneksi Lehtoon


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys