Lehto ry - Tervetuloa

Toimintakertomus 2008

Lehto ry vietti vuonna 2008 kymmenenvuotisjuhlavuotta. Juhlan kunniaksi syksyllä järjestettiin ohjelmallinen leiri ja jäsenlehteä alettiin julkaista isompana. Yhdistys kehitti toimintaansa usealla sektorilla ja nautti kasvavasta jäsenmäärästä.

Miitit, työpajat ja luontokävelyt

Lehdon toiminta ympäri Suomen vahvistui, sillä Kuopioon ja Lappeenrantaan saatiin paikallisvastaavat. Kuukausitapaamisia ja muita tapahtumia järjestettiin säännöllisesti usealla paikkakunnalla. Esimerkiksi Turussa tehtiin yrttiretki saaristoon ja pidettiin riimutyöpaja. Tampereella retkeiltiin kansallispuistoon ja kokoonnuttiin säännölliseen energiapiiriin. Helsingissä miitit keräsivät parhaimmillaan parikymmentä henkeä ja aiheet vaihtelivat aina haltijoista druidismiin. Keväällä Pukkisaaren rautakautisessa kauppakylässä järjestettiin vain jäsenille tarkoitettu jäsentapaaminen.

Miiteissä vieraili tuttuun tapaan myös asiantuntijavieraita ja luennoitsijoita. Yksi kaukaisimpia vieraita oli Britanniasta Turkuun matkustanut uskontotieteilijä Mika Lassander, joka kertoi teematapaamisessa brittiläisestä pakanuudesta ja pakanakentän tilanteesta.

Lehto järjesti Shamaaniseura ry:n kanssa 12 luontokävelyä keväästä syksyyn. Kävelyiden aikana tutustuttiin pääkaupunkiseudun kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ja arvokkaisiin luonnonpaikkoihin. Huhtikuussa Turussa järjestettiin Luonnonuskonnot-teemaviikko yhdessä Delfiini Kirjat –kaupan kanssa. Viikon aikana paikalla oli Lehdolta kaksi luennoitsijaa puhumassa shamanistisista voimapaikoista ja wiccan rituaaleista. Toukokuulla järjestettiin voimapaikka-luentoon liittynyt luontoretki.

Seita-lehti, verkkosivut ja kirjasto

Seita-lehti kasvatettiin synttärivuoden kunniaksi isompaan B5-kokoon. Keväällä ilmestyi druidismi-teemanumero. Lehden painotalo kilpailutettiin ja painoksi valittiin tamperelainen Kopioniini. Seidassa ja verkkosivuilla oli vuoden mittaan kirjoituskilpailu, johon moni panosti lähettämällä tekstejä sekä runoja. Vanhoja Seita-lehtiä oli myynnissä muun muassa Ropecon-roolipelitapahtumassa ja Delfiini Kirjat –kaupassa Turussa.

Lehdon kirjasto muutti Tampereelta Hämeenlinnaan. Kirjasto sai vuoden aikana runsaasti kirjalahjoituksia, joista iso kiitos sekä yksityisille lahjoittajille että kustantajille.

Verkkosivut saivat uuden ulkoasun ja juhlavuodesta kertovan bannerin. Sivuille toteutettiin tapahtumakalenteri sekä joulun alla joulukalenteri. Uudet esittelytekstit kirjoitettiin feristä, druidismista ja vírasta eli slaavilaisesta pakanuudesta. Jäseniä ja aktiivitoimijoita varten sivuille tehtiin yhdistyksen toiminnasta kertova sivu sekä vuosikalenteri. Tiedotteet-palsta näki myös päivänvalon ja toimi kanavana ulospäin medialle, joskin sisällöntuotanto on ollut vielä vähäistä. Aktiivitoimijoille perustettiin uusi keskustelulista, jossa suunnitellaan tulevia tapahtumia. Sivujen englanninkielinen osio laajeni kolmella sivulla: Asatru, Finnish Paganism ja Shamanism.

Yhteistyötä kotimaassa ja ulkomailla

Tiedotuksen vuosi 2008 keskittyi etupäässä paikallissuhteiden luomiseen. Paikalliskontaktien tutustumista toisiinsa rohkaistiin ja rohkaistaan yhteisen sähköpostilistan ja miittivierailujen kautta, sekä tietysti leirillä. Lehdon tiedotus välitti aktiivisesti jäsenistölle mainoksia, uutisia ja ajankohtaisia asioita. Toimittajille ja yksityishenkilöille vastattiin tiedusteluihin ja annettiin taustatietoa lehtijuttuihin, graduihin ja muihin tutkimuksiin. Aikakaus- ja sanomalehtimediasta on koottu yhteystietolista tiedottamista varten.

Yhteistyötä on tuttuun tapaan tehty sekä kotimaisten että ulkomaisten tahojen kanssa. Tsekkiläiset pakanat olivat erityisen aktiivisia tiedottaessaan kansanuskostaan Lehdon kautta suomalaisille. Salakirjat-kustantamo lahjoitti yhdistykselle runsaasti tuotantoaan ja tarjosi jäsenille alennuksia tuotteistaan.

Leiri huipensi juhlavuoden

Lehdon juhlaleiri keräsi lokakuulla runsaasti väkeä Turun Hirvensalon saarelle. Metsäisessä ja merellisessä ympäristössä järjestetty viikonloppuleiri oli rakennettu sopivaksi kaikenikäisille, joten joukossa oli runsaasti lapsiperheitä. Ohjelmassa oli työpajoja, yhdistyksen toiminnan kehittämistä, saunomista, rumpupiiriä ja iltaohjelmaa. Leiristä saatiin paljon hyvää palautetta, jonka pohjalta leirejä järjestetään jatkossakin.


Liity jäseneksi Lehtoon


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys