Lehto ry - Tervetuloa

Toimintakertomus 2010

Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n jäsenmäärä kasvoi vuonna 2010 merkittävästi. Uusia jäseniä liittyi yhdistykseen vuoden aikana ennätysmäärä. Yhdistyksen talous on ollut kiitettävän vakaa ja rahaa on kertynyt mainosmyynnistä sekä jäsenmaksuista.

Yhdistys muutti ylimääräisessä yhdistyskokouksessa sääntömalliaan ja siirtyi kahden kokouksen järjestelmään. Patentti- ja rekisterihallitus ei kuitenkaan ehtinyt käsitellä hakemusta ajoissa, joten toistaisesti on toimittu vanhoilla säännöillä.

Paikallistoiminta

Paikallistoimintaa on järjestetty aktiivisesti Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa tapaamisten, retkien, saunailtojen ja tempausten muodossa. Teematapaamisissa oli aiheina muun muassa suomenusko, häät ja nimiäiset, uskonto ja jokapäiväinen elämä, elementit ja kemetiläisyys.

Turussa pyöritettiin vuoden aikana laajan suosion saavuttanutta rumpupiiriä. Piiri kokoontui Konsan Kartanon vintillä. Parhaimmillaan osallistujia oli 25 yhdellä kokoontumiskerralla. Tampereella oli paikallistapaamisten lisäksi muun muassa aktiivinen rumpupiiri, reikitapaamisia ja rumputyöpajoja. Oulussa toteutettiin linturetki Liminganlahdelle ja retki muinaiselle hautapaikalle.

Turussa järjestettiin vuoden aikana vierailuja eri uskontokuntien pariin. Lehtolaiset tutustuivat buddhalaisiin sekä muslimeihin. Moskeijassa järjestettiin vierailua varten islamista kertova luento. Lokakuussa järjestettiin aromaterapia-teemailta yhteistyössä alan yrityksen kanssa.

Yhteiset tapahtumat

13.-14.2. Tampere
Lehdon vuosikokous järjestettiin Tampereella ja samalla vierailtiin H.R. Gigerin näyttelyssä porukalla. Seuraavana päivänä lumi pöllysi vauhdikkaassa Laskiaismäessä.

22.5. Turku
Kaupunkipakanasuunnistus järjestettiin toista kertaa Turussa. Tapahtuman yhteydessä pidettiin suurtapaaminen johon osallistui lähemmäs 30 ihmistä.

27.-29.8. Turku
Lehdon eloleiri Turussa Hirvensalon saarella. Leirille osallistui kolmisenkymmentä aikuista ja lasta. Leiriohjelmassa oli työpajoja, yhteistä tekemistä ja luonnonrauhasta nauttimista.

Seita-jäsenlehti

Seita-lehteä julkaistiin neljä numeroa. Kevään lehti oli suuren suosion saanut wicca-teemanumero. Lehden painos myytiin nopeasti loppuun. Ulkoasua uudistettiin vuoden alussa. Maaliskuun lopussa Seitaa koskeva nettisivujen osio laajeni online-tyyppiseksi palveluksi, eli juttuja on enemmän luettavissa netissä. Onlinessa julkaistaan jonkin verran myös haastatteluja ja uutisia, jotka eivät mahdu tai ehdi printtiversioon mukaan.

Yhteistyötä kotimaassa ja ulkomailla

Yhteistyötä ja tiedotustyötä on tehty kotimaassa sekä kansainvälisesti. Joulukuussa yhdistys osallistui kreikkalaisen pakanayhdistyksen talvipäivänseisausjuhlaan, jota vietettiin yhtä aikaa eri puolilla maailmaa.

Vuoden aikana lehtolaisia on ollut mukana luennoimassa, kertomassa luonnonuskonnoista ja antamassa taustatietoa medioille. Myös prometheus-leireillä ja lukioissa vierailtiin kertomassa luonnonuskonnoista. Lehdon vakituisia yhteistyötahoja ovat kotimaiset pakanayhdistykset ja monet pienet yritykset, jotka mainostavat tuotteitaan alennettuun hintaan yhdistyksen jäsenille.

Medianäkyvyys ja julkinen vaikuttaminen

Mediassa oli paljon esillä wiccaan liittyvän nuortenkirjan suomentaminen ja siitä syntynyt kohu, minkä vuoksi kustantaja jätti suomennoksen julkaisematta. Lehto ry ja Pakanaverkko ry kirjoittivat julkisen keskustelun sysäämänä lehdistötiedotteen otsikolla ”Uskonrauha koskee vain joitain uskontoja”. Tiedote julkaistiin useassa lehdessä tai sitä käytettiin taustamateriaalina jutuissa.

Toinen vastine syntyi lokakuussa yhdessä Pakanaverkon ja Taivaannaula ry:n kanssa. Hämeenlinnassa siirrettiin kuppikivi eli vanha uhrikivi autoliikkeen laajennuksen tieltä eri paikkaan. Monet luonnonuskovat halusivat reagoida asiaan ja niin syntyi tiedote otsikolla ”Suomalaisten henkinen ja materiaalinen perintö suojeltava”. Tiedotteet ovat luettavissa yhdistyksen www-sivuilla.

Lehto ry järjesti kesäkuussa Turussa kesäpäivänseisausjuhlan, jossa vieraili myös Helsingin Sanomien toimittaja tekemässä juttua. Yhdistyksen jäseniä oli mukana Voi Hyvin –lehden neljän aukeaman laajuisessa artikkelissa ja maakuntalehtien haastatteluissa.


Liity jäseneksi Lehtoon

 


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys