Lehto ry - Tervetuloa

Toimintakertomus 2011

Lehto -Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n jäsenmäärä nousi vuonna 2011 enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuoden lopussa jäsenrekisterissä oli 247 jäsentä. Jäsenistöstä 82 % on naisia ja jäsenistön keski-ikä on 33,4 vuotta. Yhdistys muutti vuonna 2010 ylimääräisessä yhdistyskokouksessa sääntömalliaan ja siirtyi kahden kokouksen järjestelmään. Patentti- ja rekisterihallitus ei kuitenkaan ehtinyt käsitellä hakemusta ajoissa, joten toistaisesti on toimittu vanhoilla säännöillä.

Ekologisuuteen kiinnitettiin huomiota ottamalla Seita-lehtien irtonumeromyynnissä käyttöön lahjoituksena saadut vanhat kierrätyskirjekuoret. Jäsenkirjeet on postitettu kulujen säästämiseksi ilman kuoria. Seita-lehti on siirtynyt painotuoreeltaan painotalon postittamaksi ja käytäntö on toiminut loistavasti. Kirjaston kirjoille hankittiin säilytyslaatikot ja osa kirjoista saatiin päällystettyä. Yhdistyksen taloudesta kertova kappale on luettavissa Seita-lehdestä 1/2012.

Paikallistoiminta

Paikallistoimintaa järjestettiin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Espoossa. Sen lisäksi paikallisvastaavat toimivat Savonlinnassa ja Lappeenrannassa. Turussa aloitti vuoden alussa kaksi paikallisvastaavaa ja vuoden loppua kohti määrä supistui yhteen. Turussa tapahtumatoimintaa tehtiin yhteistyössä Valonpuu-ryhmän kanssa. Tampereella paikallisvastaavan pestin otti virallisesti hoitaakseen jo pitkän aikaa toimintaa järjestänyt Susan Ketonen ja myös Helsinki sai uuden aktiivisen paikallisvastaavan.

Paikallistapaamisia ja retkiä järjestettiin vuonna 2011 enemmän kuin koskaan aiemmin, lähes 70 tapahtumaa vuoden aikana. Tapaamisia järjestettiin suurimmilla paikkakunnilla kerran kuussa tai useammin. Teemoina olivat esimerkiksi: unet maagisen työskentelyn osana, täysikuu, muumiot, raadot ja luonnon kiertokulku, luontoretki Pirunpesälle sekä Yule-juhlistukset Helsingissä, Turussa sekä Tampereella. Ruotsinkielisistä Svenskfinlands Wiccavänner -yhteisön miiteistä on alettu ilmoittaa Lehdon sivuilla säännöllisesti ja kannustaa myös ruotsinkieliseen toimintaan.

Useamman päivän tapahtumia olivat Lehdon eloleiri Seitsemisen kansallispuistossa ja Shamanistinen viikonloppu Kintulammella. Tammikuussa vietettiin yhdessä Taivaannaulan ja Pakanaverkon kanssa Talvennapa-juhlaa mökillä Tampereen Teiskossa. Tampereella on lisäksi ollut lukupiiri, saunailtoja, Espoossa museoretki, Helsingissä kirjavaihtoa ja säännöllisiä vierailuja Forum Humanumin luennoille keskiviikkoisin.

Yhteiset tapahtumat

12.-13.3.2011 Tampere
Vuosikokous ja perinteinen laskiaismäki

19.-21.8.2011 Ikaalinen
Eloleiri Seitsemisen kansallispuistossa

Seita-jäsenlehti ja www-sivut

Seita-lehteä julkaistiin neljä numeroa. Keväällä ilmestyi 56-sivuinen shamanismi-teemanumero laajana painoksena. Lehti sai paljon positiivista palautetta. Seita-lehden toimitus vieraili huhtikuussa Suomen muinaistaideseuran Myyttinen käärme -seminaarissa tekemässä juttua. Syksyn Seita-lehdessä kiinnitettiin huomiota alkuperäiskansojen asemaan ja tärkeästä aiheesta on tulossa artikkeleita myös jatkossa. Vanhoja Seita-lehtiä oli tuttuun tapaan myynnissä verkkosivuilla.

Verkkosivuilla aloitettiin keväällä yhdistyksen blogi, joka hiljeni kuitenkin alkuinnostuksen jälkeen. Sivuille työstettiin materiaalia pakanallisesta hautauksesta ja hautaustestamentti sekä hautaussuunnitelma. Niitä ovat suosiosta päätellen hyödyntäneet myös muut ihmiset kuin luonnonuskovat. Uskontoesittelyihin lisättiin liettualainen romuva-uskonto.

Jäsenedut

Lehdon yhteistyökumppanit ovat tarjonneet alennettuja hintoja sekä muita etuja yhdistyksen jäsenille. Yhteistyötahoja vuonna 2011 olivat Villipihlaja, Athanaton, Louhitar, Akanvakka, Thuleian Puoti, Salakirjat sekä tapahtumien osalta Pakanaverkko, Taivaannaula ja Juurielo.

Lehto ry:n jäsenillä oli mahdollisuus tilata upea Lehto t-paita ja valita 22 väristä itselle mieluisin. Jäsenetuna tarjottiin yksi jäsenhintainen paita (13 euroa + postikulut). Normaalihintaisia 24 euron paitoja sai tilata niin monta kuin halusi. T-paidat otettiin innostuneena vastaan ja projektille suunniteltiin jatkoa seuraavaksi kevääksi.

Medianäkyvyys ja julkinen vaikuttaminen

Varapuheenjohtaja Kimmo Rantala oli YleX:ssä kertomassa asatrusta maaliskuussa. Helsingin paikallisvastaava Merel osallistui Elävä kirja –tapahtumaan Myllypuron yläasteella. Lehdon tiedotus järjesti henkilön Radio X3M –kanavalle puhumaan Haitin vodousta. Lehdon puheenjohtaja osallistui marraskuussa ekumeeniseen Pyhä Kaamos -tapahtumaan Kulttuurikeskus Sofiassa paneelikeskustelijana ja shamanistisen hartauden vetäjänä. Sanna Kunnari vieraili Prometheus-leirillä panelistina.

Sosiaalinen media on nostanut linkkien jakamisen, ideoinnin ja keskustelun määrää sekä yhdistyksen jäsenistössä että tätä laajemmassa ryhmässä, joka osallistuu Lehdon Facebook-ryhmän keskusteluun. Lehdon esitteet uusittiin vuoden aikana.


Lehto ry haluaa kiittää kaikkia jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan!


Liity jäseneksi Lehtoon

 


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys