Lehto ry - Tervetuloa

Miesnäkökulma wiccaan
Helmikuu 2010

Haastattelimme kolmea miestä, jotka ovat harjoittaneet wiccaa useita vuosia. Haastateltavan nimimerkkininä on käytetty hänen ikäänsä, joten erotat kunkin vastaukset aina saman numeron kohdalta.

Miten sinusta tuli wicca ja millaista wiccaa harjoitat?

33: Pakanuus ja mytologiat ovat kiinnostaneet niin kauan kuin jaksan muistaa, varmaankin 90-luvun alussa törmäsin ensimmäistä kertaa wicca-sanaan ja kiinnostuin asiasta. Harjoitan aleksandrialaista wiccaa.

35: Sen mitä muistan nuoruusvuosilta ja mikä vaikutti siihen mitä olen tänä päivänä, on varmasti ahkera itsensä etsiminen mm. Blavatskyn kirjoitelmista, Crowleyn teksteistä ja idän uskonnoista. Perusajatuksena tietynlaisen "valaistumisen"ja tarkoituksen löytäminen. Luulisinpa, että vuonna 94-95 kun ensimmäisiä "wicca"kirjoja ilmestyi kirjastoon, mielenkiintoni suuntautui enemmänkin tähän mielenkiintoiseen aiheeseen, josta sitten myöhemmin ajan kanssa tuli minulle uskonto. Harjoitan siis traditionaalista wiccaa, jota olen tutkinut jo useampia vuosia.

40: Wicca tarjosi nimen sille, mitä olen aina ollut. Harjoitan aleksandrialaista wiccaa.

Millainen on jumalkäsityksesi?

33: Perinteisen poly- ja panteistinen, mutta tavallaan myös monoteistinen; koen, että kaikki eri jumaluudet ovat saman voiman eri aspekteja, sen kummemmin nimeämättä tuota ”voimaa”. Uskon myös, että kaikki eri jumaluudet ovat sekä ihmisestä riippumattomia, oman tietoisuuden omaavia energioita että ihmisen psyykessä vaikuttavia voimia.

35: Jumalkäsitys on minulle henkilökohtainen yhteys. Se on täysin absoluuttinen "tunne" ja "tieto", johon pystyy keskittyessä uppoamaan. Aikaisemmin jumalkäsitykset olivat dualistisia, personoituja, ehkä jopa stereotyyppisiä. Ajan saatossa ne muotoituivat omalla kohdallani syvällisemmiksi, ehkä jopa hieman metaforan kaltaisiksi asioiksi.

40: Animistinen, hieman vaikeasti määriteltävä. Feminiininen ja maskuliininen voima nousevat kuitenkin kentästä voimakkaammin esille.

Millaisia voimia wiccan jumala sinulle edustaa? Pystytkö samaistumaan häneen?

33: En koe eroa Wiccan jumalan / jumalien ja muiden uskontojen jumalien välillä - kaikki eri jumalat ovat minulle samaa "jumalvoimaa", olivatpa näiden nimet ja "ominaisuudet" sitten mitkä hyvänsä. Jumaluuksien inhimillistäminen ja kategorisointi (esim. tietty jumala olisi jotenkin "kiltimpi" kuin joku toinen) ei mielestäni ole kovin toimivaa. Mihinkään jumalaan tai siihen liitettävään voimaan samaistuminen on mielestäni vähintäänkin kyseenalaista. Rukoileminen ja Drawing Down the Sun ovat asia erikseen - voimaa voi ja kannattaakin käyttää apuna, mutta itsensä identifiointi tuohon voimaan on mielestäni vaarallista.

35: Samaistuminen, vai olisiko kysymyksessä enemmänkin yhteyden tyyppinen tila, jossa "minä" sinänsä lakkaa olemasta. Luulen, että kyseessä on kuitenkin niin henkilökohtainen prosessi, "samaistuminen", että kysymystä on kovin vaikea arvottaa muuten kuin henkilökohtaisella tasolla.

40: Wiccan jumaluudet edustavat minulle animistisesta maailmankuvasta irrotettua feminiinistä ja maskuliinista voimaa.

Koetko olevasi vähemmistöä naisvaltaiseksi mielletyssä uskonnossa?

33: Koen, ja tämähän on myös fakta. Ei se mitään, Wicca-naisethan ovat kauniita ja fiksuja :)

35: En koe.

40: En ole kokenut olevani vähemmistöä. Feminiininen ja maskuliininen voima yhdessä luo yhteisön. Jokaisesta ihmisestä löytyy molempia.

Oletko kohdannut asenteita ja erikoisia reaktioita uskontosi vuoksi?

33: Ne henkilöt, joille olen asiasta maininnut (esim. työyhteisössä) ovat ainakin tähän mennessä suhtautuneet varsin avoimesti ja kiinnostuneesti. Joillekin tämä on ollut ensimmäinen kerta kun ovat kuulleet wiccasta, toiset taas ovat olleet hyvinkin perillä aiheesta (sellaisetkin, joiden itse en olisi kuvitellut tietävän wiccasta yhtään mitään). Joitakin kielteisiä reaktioita on tullut sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat ns. vannoutuneita kristittyjä - näidenkin reaktiot ovat huomattavasti muuttuneet kun olen kertonut heille mitä wicca on. Ilmeisesti joissain piireissä viljellään wiccasta aika erikoisia käsityksiä.

35: En juurikaan, mutta en juuri ole toitottanut asiasta maailmalla.

40: En ole juurikaan huudellut turuilla ja toreilla.

Millaisia teemoja wiccasta löytyy, jotka mielestäsi tukevat maskuliinisuutta ja miehen henkistä kasvua?

33: Mielestäni Wicca ylipäänsä tukee ja vahvistaa yhtä lailla maskuliinisia kuin feminiinisiäkin ominaisuuksia polariteettien tasapainon kautta, mikä heijastuu kaikkeen toimintaan. Toki miehenä on helpompi peilata itseä maskuliiniseen jumalhahmoon, mutta metsään mennään ja rytinällä, jos polariteeteista valitsee vain toisen.

35: Jumala-aspektin tutkiminen on aina hyödyllistä. Sinänsä itse jätän pois ajattelumallin, jossa on olemassa miehen / naisen henkinen kasvu. Pidän enemmänkin mielessä henkilökohtaisen kasvun merkitystä ja sitä millaisen ymmärryksen löytää uskonnossa käytettävien metaforien takaa.

40: Wicca ei tue mitenkään maskuliinisuutta, eikä miehen henkistä kasvua. Henkinen kasvu tapahtuu ryhmänä ja yksilönä, mutta sukupuolesta erillään. Feminiininen jumaluus on hallitsevampi traditionaalisessa wiccassa. Joitain suuntauksia on perustettu korjaamaan tätä vinoutumaa (esim. saxon wicca).

Sana on vapaa kertomuksille ja kokemuksille!

35: Varmasti, kuten kaikissa uskonnoissa "uskon" merkitys korostuu paljolti. Ilman uskoa, vakaata tilaa, wiccan harjoittaminen lienee enemmänkin teatteria kuin uskonnonharjoittamista. Toki tarvitsee ymmärtää, että tämä uskonto tarvitsee aikaa ja kärsivällisyyttä. Kannattaa kokeilla edes, yhden vuodenkierron verran, kokea asioita, juhlia ja sapatteja, ymmärtää vuodenkierron ajatus. Opiskele paljon, lue ja tutki. Ole kriittinen asioita kohtaan, koska loppujen lopuksi kaikki kirjoitettu on kirjoittajan henkilökohtainen näkemys asiasta. Ole rohkea, ja seiso oman lippusi alla.

40: Wiccan etiikka - joka tosin on saman tyyppistä kaikissa uskonnoissa - on hyvin lähellä omaani. Tässäkin tarkoitan enemmän vanhempia tulkintoja, kuin uudempia.

 

<< Seidan haastattelut
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi Lehtoon


wicca


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti