Lehto ry - Tervetuloa

Yrttiöljyn valmistaminen

Ensin sinun pitää ottaman sopiwasti hywää kaswiöljyä...

Noidat ja maagiset öljyt kulkevat käsi kädessä. Öljyjä voi käyttää rituaaleissa, pyhittämään ihmisiä ja objekteja, ja apuna pääsemään tiettyyn tavoitteeseen koskettamalla sillä asiaankuuluvaa ruumiinosaa (esimerkiksi kuudetta chakraa eli "kolmatta silmää" selvänäkökyvyn voimistamiseksi). Öljyjä voi myös käyttää vangitsemaan tietyn tilaisuuden, kuten Sapattien, ainutlaatuisen ilmapiirin. Fyysisemmällä tasolla, öljyt sopivat mainiosti parantamiseen joko sellaisenaan tai salvan ainesosana.

Öljyjä voi tehdä kahdella tavalla. Yrttiöljyt tehdään yleensä uuttamalla kuivattuja yrttejä kasviöljyyn (kuten oliiviöljyyn), ja tuoksuvat öljyt tehdään sekoittamalla kasviöljypohjaan eteerisiä öljyjä. Ensin mainittu öljytyyppi voi sekin tuoksua, vahvastikin, mutta siihen ei saa samanlaista "ytyä" kuin eteerisillä öljyillä.

Yrttiöljyt ovat kuitenkin yhtä käyttökelpoisia, ja itse käytän niitä yleensä parantamiseen sekä salvojen pohjana. Sapattiöljyjä, ja muita maagisia öljyjä tehdessäni käytän yleensä eteerisiä öljyjä. Syy tähän on lähinnä henkilökohtainen - tuoksu on minulle yhtä tärkeä avaintekijä kuin tuon maagisen voiman tunne jonka yritän pulloon vangita. Pääasiallinen ero näiden kahden öljytyypin välillä on siis vahvuus.

Yrteistä tehty öljy on yleensä miedompaa eikä tuoksu yhtä voimakkaasti, kun taas eteerisistä öljyistä tehty öljy on vahvempaa ja voimakkaamman tuoksuista. Molempia voi käyttää samoihin tarkoituksiin, niin metafyysisiin kuin fyysisiin, ja molemmat sisältävät kasvien parantavan voiman, joten on enemmänkin makukysymys kumpia suosii. Eteerisiä öljyjä voi toki sekoittaa myös yrttiöljyyn antamaan hieman tuoksua ja/tai ekstra vahvuutta.

Kuinka yrttiöljyjä tehdään?

Kuten nimikin jo viittaa, tähän tarvitaan öljyä. Öljy tässä tapauksessa on kylmäpuristettua kasviöljyä, ei vauvaöljyä tai mitään muutakaan mineraaliöljyä. Itse suosin neitsyt oliiviöljyä (extra virgin olive oil) ja auringonkukkaöljyä, mutta monet pitävät enemmän etenkin manteliöljystä tai jojobaöljystä. Jojobaöljy on hyvä valinta sillä sen säilyvyys on hyvä, oliiviöljyn on myös. Manteliöljy ei säily yhtä hyvin, ja sellaiset öljyt kuin rypäleensiemenöljy ja ruusunmarjansiemenöljy ovat hyvin lyhytikäisiä joten ne kannattaa säilyttää jääkaapissa. Kaikki öljyt jotka ovat kylmäpuristettuja ja kasviperäisiä käyvät tähän tarkoitukseen.

Olet valinnut öljysi, ja nyt tarvitaan luonnollisesti yrttejä. Yrttien tulee olla kuivattuja, sillä kuivatut yrtit eivät sisällä vettä joka reagoi ikävästi öljyn kanssa, aiheuttaen öljyn mätänemisen pullotuksen jälkeen. Monissa resepteissä neuvotaan laittamaan yrtit öljyn kanssa pulloon, jossa ne saavat seistä ikkunalaudalla. En suosittele tätä, etenkään jos yrtit ovat tuoreita, koska on suuri todennäköisyys että koko satsi pilaantuu. Kun olet valinnut yrttisi, katso tarvitsevatko ne hienontamista, leikkaamista, tai käyntiä morttelissa, ja valmista ne sen mukaisesti.

Juuret, kuoret, varret ja siemenet vaativat pidemmän haudutusajan kuin lehdet ja kukat, sillä ne ovat kovia ja niiden eteeristen öljyjen uuttaminen on hitaampaa. Ne kannattaa pilkkoa pieneksi ja mahdollisesti murskata uuttamisen helpottamiseksi.

Kun olet valmistellut yrttisi, laita ne tuplakattilan yläosaan (vesihauteeseen), ja täytä alaosa vedellä. Kaada yrttien päälle öljyä niin että ne peittyvät ja laita levy keskilämmölle. Et halua kiehuttaa öljyä, vain kuumentaa sen niin että saat yrteistä kaiken irti. Alakattilassa oleva vesi saa kuitenkin poreilla kevyesti, mutta muista tarkkailla tilannetta ettei käy mitään ikävää (ja vettä ei saa roiskua yläosaan öljyn sekaan). Anna öljyn ja yrttien lämmetä, ja painele yrttejä kevyesti kauhalla öljyyn. Voit sekoitella silloin tällöin. Nyt tarvitsee vain odottaa. Anna yrttien hautua öljyssä noin puolesta tunnista tuntiin (ja ylikin jos jaksat odottaa). Juurten tai muiden kovien osien ollessa kyseessä tässä menee kauemmin. Käy väliajoin tarkistamassa että kaikki on hyvin ja ettei öljy kuumene liikaa, ja poista kattila levyltä kun öljy tuoksuu vahvasti. Tuoksuttomien kasvien tapauksessa, poista kattila levyltä kun se on ollut siinä riittävän kauan.

Anna öljyn jäähtyä hieman, ja kerää sillä välin kokoon muut tarvikkeet: puhdistetut pullot, etiketit, siivilä ja puhdas harsokangas, puhdas kulho, suppilo tai ruisku, patakintaat, puhdas keittiöpyyhe, ja muistiinpanovälineesi. Laita patakintaat käteen ja irrota yläosa tuplakattilasta. Ota keittiöpyyhe ja pyyhi kattilan alapinta vesihöyrystä (tämä on tärkeää. Kaataessasi öljyn siivilän läpi vesipisarat saattavat valua reunaa pitkin mukaan ja tuloksena on pilaantunut öljy. Pyyhi siis pohja ja reunat kunnolla kuiviksi). Käy pesemässä kätesi ja kuivaa ne huolellisesti. Ota siivilä, harsokangas, ja kulho. Vuoraa siivilä harsokankaalla. Tämä auttaa pitämään pienet öljyn samentavat yrttihippuset, jotka livahtavat siivilän suuremmista rei'istä, poissa öljystä. Kaada öljy parannellun siiviläsi läpi kulhoon. Taittele harso ja painele sitä halutessasi varovasti puhtain kuivin käsin saadaksesi loput öljyt kulhoon. Tämän seurauksena kulhoon saattaa päätyä muutamia pienenpieniä yrttihippusia, tai "yrttipölyä", joten vältä painelua ja puristelua jos haluat öljyn pysyvän mahdollisimman kirkkaana.

Seuraavaksi laita suppilo pystyyn pulloon ja kaada siivilöity öljy varovasti pulloon/pulloihin, tai vaihtoehtoisesti vedä öljyä suureen puhtaaseen lääkeruiskuun ja pursota se pulloon/pulloihin.Korkita pullot ilmatiiviisti ja anna jäähtyä. Kiinnitä etiketit ja siirrä pullot yrttihyllyysi. Öljyjä on hyvä säilyttää poissa suorasta auringonvalosta ja lämmöstä, jolloin ne säilyvät hyvänä. Öljyjen pitäisi oikein säilytettynä kestää vähintään puoli vuotta.

Muista kirjoittaa prosessi ylös vihkoosi jotta voit ottaa siitä oppia myöhemmin. Hyödyllisiä merkintöjä olisivat mm. seuraavat: Päivämäärä, Öljyn nimi, Mitä varten se on tehty, Mitä yrttejä ja mitä öljyjä siihen on käytetty, Määrät, Uuttamisaika ja lämpötila (esim. "puoli tuntia kolmosella") Lisämerkintöjä: Kuunvaihe, Mahdolliset loitsut ja rituaalit jne.

Seuraavaksi laita suppilo pystyyn pulloon ja kaada siivilöity öljy varovasti pulloon/pulloihin, tai vaihtoehtoisesti vedä öljyä suureen puhtaaseen lääkeruiskuun ja pursota se pulloon/pulloihin. Korkita pullot ilmatiiviisti ja anna jäähtyä. Kiinnitä etiketit ja siirrä pullot yrttihyllyysi. Öljyjä on hyvä säilyttää poissa suorasta auringonvalosta ja lämmöstä, jolloin ne säilyvät hyvänä. Öljyjen pitäisi oikein säilytettynä kestää vähintään puoli vuotta. Muista kirjoittaa prosessi ylös vihkoosi jotta voit ottaa siitä oppia myöhemmin. Hyödyllisiä merkintöjä olisivat mm. seuraavat: Päivämäärä, Öljyn nimi, Mitä varten se on tehty, Mitä yrttejä ja mitä öljyjä siihen on käytetty, Määrät, Uuttamisaika ja lämpötila (esim. "puoli tuntia kolmosella") Lisämerkintöjä: Kuunvaihe, Mahdolliset loitsut ja rituaalit jne.

Sapattiöljyt

Jokaiseen Sapattiin eli vuodenkierron juhlapäivään liitetään tiettyjä kasveja, ja näitä onkin hyvä käyttää Sapattiöljyjen valmistukseen, mutta itse tunnen että öljyn olisi myös "tuoksuttava" kultakin juhlapäivältä. Joten nenä saa tässäkin ottaa johdon. Seuraavana hieman osviittaa mielestäni kuhunkin juhlaan ja vuodenaikaan sopivista sekoituksista. Voit muokata reseptejä aivan oman mielesi mukaan, ja jos jokin tuoksuu väärältä, älä käytä sitä. Voit myös käyttää vain yhtä tai kahta eteeristä öljyä Sapattiöljysi tekemiseen, monimutkaiset sekoitukset eivät ole välttämättömiä lainkaan.

Tiputa eteeriset öljyt pulloon tippa kerrallaan ja huljuttele pisara pohjaöljyn sekaan. Tarkista aromi ennen seuraavan pisaran lisäämistä ja lopeta siinä vaiheessa kun tuoksu on riittävän voimakas ja hyvä. Pidä purkissa lähettyvillä kahvinpapuja tai puruja, ja kun nenäsi turtuu vahvoihin tuoksuihin eikä enää erota niitä toisistaan, nuuhkaise kahvia (tai käy ulkona hengittämässä raitista ilmaa). Kun öljy on valmis, sulje pullo tiiviisti ja ravistele. On tärkeää antaa öljyn seistä vähintään vuorokauden verran ennenkuin "tuomitsee" sitä suuntaan tai toiseen - öljyillä menee hetken aikaa sitoutua toisiinsa, ja vasta sen jälkeen öljy saa todellisen, yhtenäisen tuoksunsa. Öljyn tuoksu paranee seuraavien päivien aikana.

Sapattiöljyjen käytöstä

Sapattiöljyjen käytölle ei ole muita rajoituksia kuin se ettei niitä tule nauttia sisäisesti ja limakalvoja (kuten silmiä) on varottava. Loppu on mielikuvituksen varassa. Yleisimmin Sapattiöljyjä käytetään kynttilöiden kostuttamiseen, ihmisten ja esineiden siunaamiseen ja apuna ennen maagisia työskentelyjä.

Yrttiöljyt

Imbolc
Tuoksut: Viileät ja vilpoisat, raikkaat ja yrttimäiset. Häivähdys vihreyttä.

Imbolc-Öljy
10 ml pohjaöljyä (oliivi, auringonkukka, manteli, jojoba jne.)
6 tippaa piparminttuöljyä
6 tippaa appelsiiniöljyä

Ostara
Tuoksut: Kukkaistuoksut yhdistettynä raikkaisiin sitruksiin. Myös "maan tuoksut" kuten patsuli.

Ostara-Öljy
10 ml pohjaöljyä
6 tippaa laventeliöljyä
5 tippaa appelsiiniöljyä
1 tippa patsuliöljyä

Beltaine
Tuoksut: Kukkaistuoksut yhdistettynä makeisiin ja mausteisiin nuotteihin.

Beltaine-Öljy
10 ml pohjaöljyä
6 tippaa ylang-ylang öljyä
2 tippaa kaneliöljyä

Keskikesä
Tuoksut: Kukkaistuoksut jotka muistuttavat kesäisestä puutarhasta.

Keskikesän Öljy
10 ml pohjaöljyä
3 tippaa laventeliöljyä
5 tippaa kamomillaöljyä
6 tippaa ruusuöljyä
3 tippaa geraniumöljyä
2 tippaa myrttiöljyä
1 ylang-ylang öljyä

Lammas/ Leipäjuhla
Tuoksut: Mausteyrtit ja auringonkypsyttämät sitrukset.

Sadonkorjuuöljy
10 ml pohjaöljyä
5 tippaa rosmariiniöljyä
2 tippaa basilikaöljyä
4 tippaa sitruunaöljyä
2 tippaa timjamiöljyä

Mabon
Tuoksut: Mausteyrtit yhdistettynä raikkaisiin ja viileisiin tuoksuihin.

Mabon-Öljy
10 ml pohjaöljyä
5 tippaa rosmariiniöljyä
2 tippaa basilikaöljyä
3 tippaa piparminttuöljyä

Samhain
Samhainin suhteen oma näkemykseni on aina eronnut muiden sapattiöljyresepteistä. Loogista olisi että Mabonista eteenpäin tuoksut viilenisivät yhdessä ilmaston kanssa, mutta jostain syystä ajatellessani Samhainia, mieleeni tulevat makeat, mausteiset, maanläheiset tuoksut. Tämä on jälleen makuasia. Tuoksut: Mausteiset ja makeat, tai viileät ja raikkaat tuoksut yhdistettynä maan tuoksuihin kuten Patsuliin.

Samhain-Öljy
10 ml pohjaöljyä
5 tippaa appelsiiniöljyä
2 tippaa kaneliöljyä
1 tippa patsulia

Joulu/ Yule
Tuoksut: Mausteiset ja piparkakkumaiset yhdistettynä sitruksiin. Havutuoksut.

Yule-Öljy
10 ml pohjaöljyä
5 tippaa appelsiiniöljyä
2 tippaa kaneliöljyä
2 tippaa kardemummaöljyä

Jos sinulla ei ole jotain reseptien eteerisistä öljyistä, aloita Sapattiöljyn tekeminen laittamalla pohjaöljy lämpenemään vesihauteeseen, ja uuta siihen reilusti samaa kasvia kuivatussa ja jauhetussa muodossa. Esim. Jos reseptissä lukee Kardemummaöljyä, laita pohjaöljyn sekaan jauhettua kardemummansiementä, ja anna uuttua kunnes öljy tuoksuu voimakkaasti. Siivilöi ja lisää eteeriset öljyt. Voit tehdä koko öljyn käyttämällä kuivattuja yrttejä ja mausteita eikä lainkaan eteerisiä öljyjä, mutta joitain kasveja on vaikea saada Suomesta kuivatussa muodossa (kuten patsulia ja ylang-ylangia).

Öljyjen säilyttäminen

Kaikki öljyt, niin pohjaöljyt, yrttiöljyt, kuin eteeriset öljytkin, tulee säilyttää poissa auringonvalosta ja lämmöstä. Pohjaöljyjä voi säilyttää jääkaapissa tai viileässä ruokakomerossa jolloin ne pysyvät hyvänä pitkään. Valmiit yrttiöljyt voi laittaa yrteille varattuun kaappiin, tai hyllyyn johon auringonvalo ei pääse tekemään tuhojaan. Eteeriset öljyt voi laittaa joko samaan yrttikaappiin tai vaikkapa kenkälaatikkoon. Mikä tahansa paikka on hyvä missä on hämärää eikä lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi.

Kirjoittanut
Lumi

<< Reseptit
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti